fbpx

Afvallen als doel op zich, werkt helaas niet….

Dat is vast niet wat je wil horen, zeker niet als een van je voornemens voor het nieuwe jaar was om af te vallen… Sorry dan bij deze.


Maar ik zeg het ook niet om je te ontmoedigen, ik zeg het juist om er voor te zorgen dat je helder krijgt wat je nou echt wil.

En dan zeg je misschien: AFVALLEN!

Je vraagt je misschien af of ik het niet helemaal snap. Immers: afvallen is toch juist goed? Beter voor je gezondheid toch? Dus waarom zou dat een slecht doel zijn?

Gevolg

De reden: het gewicht dat je nu hebt is een GEVOLG van de keuzes die je hebt gemaakt in de periode hiervoor. Dat klinkt misschien niet aardig en het zal ook geen kwade intentie zijn geweest van je, maar het is wel de realiteit. Keuzes op het gebied van eten, op het gebied van bewegen, op het gebied van zelfzorg en op het gebied van zelfwaardering.

Dus als je HUIDIGE GEWICHT een GEVOLG is van je keuzes, dan is je GEWENSTE GEWICHT ook een GEVOLG van keuzes. Een GEVOLG dus, geen DOEL. Maakt dat een beetje helder wat ik bedoel?

Doel

Dus je DOEL is iets anders dan afvallen. Je doel is bijvoorbeeld om gezonder te gaan leven. Gezonder leven gaat over eten en bewegen, maar ook over slapen en ontspannen bijvoorbeeld. Gezonder leven gaat over goed voor jezelf zorgen.

Als je doel is om af te vallen, kun je dat het snelste bereiken door zo min mogelijk te eten elke dag. Immers als je structureel te weinig eet, moet je lichaam je vetreserves wel aanspreken, dus zal je afvallen. Simpel toch? Probleem is alleen dat structureel te weinig eten niet gezond is en zeker niet getuigt van goed voor jezelf zorgen. Nog los van het feit dat je dat niet structureel volhoudt, dus dat het wachten is tot het moment dat je het opgeeft en dan weet je al dat je binnen afzienbare tijd weer terug bent bij af.

Goed voor jezelf zorgen

Goed voor jezelf zorgen betekent je lichaam de voeding geven die het nodig heeft, zowel in termen van hoeveelheid als in termen van kwaliteit. Bewegen in een vorm die je fijn vindt, zodat je lichaam fit en energiek blijft. Voldoende slapen, zodat je uitgerust bent en die betere keuzes ook makkelijker kunt maken. Ontspannen, zodat je hoofd op tijd rust krijgt, zodat je ook weer beter slaapt. Het heeft allemaal met elkaar te maken. En natuurlijk ook genieten, genieten van leuke dingen doen, maar ook van lekker eten, ook dat is goed voor jezelf zorgen.

Eten is eten en geen oplossing om je beter te voelen

En een van de belangrijkste onderdelen van (mentale) zelfzorg: luisteren naar je eigen behoeftes en daar naar handelen. Jezelf vaker op 1 zetten, jezelf geven wat je nodig hebt, ook op momenten dat je je niet fijn voelt. En dan bedoel ik niet jezelf een reep chocola geven als je je rot voelt, maar echt stilstaan bij wat er aan de hand is en wat dat nodig heeft (en dat is eigenlijk nooit chocola, hoe lekker dat ook is 😳)

Want dan wordt eten weer voeding en iets waar je van kan genieten en niet de oplossing voor al die momenten dat je niet lekker in je vel zit en dat zo snel mogelijk bij weg wil…

Geen wilskracht nodig…

Als het je lukt om echt goed voor jezelf te zorgen, dan volgt dan lichaam vanzelf en is afvallen dus een GEVOLG van de keuzes die je maakt. En als je goed voor jezelf zorgt, voel je je goed en dan heb je dus ook geen wilskracht nodig om het vol te houden.

Dus als op jouw lijstje voor 2022 afvallen stond, kijk dan nog eens goed naar wat je echt wil, wat je echte doel is en of afvallen daar wellicht een mooi gevolg van is.

Wil jij ook graag genieten van eten en tevreden zijn over je lichaam?

Download dan hier mijn e-book waarin ik je uitleg hoe je blijvend gewicht kan verliezen en tegelijkertijd kan blijven genieten van eten.

Privacyverklaring

You have Successfully Subscribed!

Wil jij ook graag een geweldige relatie met eten en je lichaam?


Zorg dan dat je regelmatig mijn tips krijgt, waarmee je direct aan de slag kan.

Meld je dus aan voor mijn 2-wekelijkse tips per email, die er voor gaan zorgen dat ook jij gaat genieten van eten en blij kan zijn met je lijf, niet door te diëten maar door een andere mindset over eten en je lichaam.

You have Successfully Subscribed!