fbpx

Als je iedereen altijd tevreden wil stellen, gaat dat ten koste van jezelf en jouw behoeften. En de frustratie daarover snoep of snaai je weg…

Deze week sprak ik een cliënte die zei: “Ik ben de hele dag bezig om mijn werkgever en collega’s tevreden te stellen, als ik thuis kom ga ik direct aan de slag voor het gezin, ik doe de boodschappen, ik kook, ik doe de was, ik ruim op. Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend, iets in mij vindt dat ik dit allemaal moet doen. Ik moet die goede echtgenote, moeder, werknemer, collega en vriendin zijn, ik mag nergens een steek laten vallen. De vraag wat ik wil of wat ik nodig heb, komt niet eens in me op! ’s Avonds val ik uitgeput op de bank en snaai een rol koekjes weg, waarn ik mezelf een slappeling vind. En de volgende dag ga ik bij wijze van spreken nog harder aan de slag met alles, ben ik nog strenger, om maar wel te voldoen. Ik vind het zo stom van mezelf….”
 

Verdrietig

Ik vind het niet stom, ik vind het vooral heel verdrietig. Deze sterke, slimme, warme vrouw, die zo haar best doet voor iedereen, behalve zichzelf. Het is haar met de paplepel ingegoten: wees altijd lief voor anderen en ben nooit tot last. Nou dat heeft ze in haar oren geknoopt!
Maar het gaat niet meer, het kan niet meer en ze wil het niet meer.


Ze is aan de slag gegaan met zichzelf in mijn traject, het valt niet mee, er vloeien regelmatig tranen, maar langzaamaan gaat ze het herkennen en af en toe lukt het haar al om andere keuzes te maken en oh, wat voelt dat onwennig en spannend. En dat het helemaal niet over snoepen en snaaien en hoe daar mee te stoppen gaat, dat was na 1 sessie al duidelijk, dus daar hebben we het niet meer over.

Wat heeft zijn nodig?

Het gaat om haar, wat zij nodig heeft en daar naar luisteren en zichzelf af en toe eens flink op nummer 1 zetten. Gelukkig heeft ze 3 pubers thuis die dat concept tot in de puntjes beheersen en haar alles kunnen leren over hoe je dat doet.

Lachend sluiten we de sessie af, want naast die intensiteit vind ik humor ontzettend belangrijk om lucht en licht te krijgen in de soms best zware thema’s.

Zorgen voor anderen

Ik zie het zoveel om me heen: vrouwen die proberen al die ballen in de lucht te houden, het zo goed mogelijk te doen op hun werk, thuis, als mantelzorger, als vriendin. Vaak ook zo mee gekregen vanuit thuis, alle emancipatie ten spijt….

En als het motto thuis dan ook nog was: “niet piepen” of “kom op, stel je niet zo aan”, dan heb je al jong afgeleerd om naar je gevoel te luisteren of aandacht te besteden aan wat jij nodig hebt, want daar was geen aandacht voor…

Eten wordt je beloning, je troost

En zoals een van mijn cliënten ooit zei: “Ik heb al jong geleerd dat ik me beter voelde als ik iets lekkers at….”

Op die manier wordt eten de manier om jezelf te troosten, te verdoven, te belonen, te verwennen, alles om je maar even beter te voelen.

Maar door dat eetgedrag word je zwaarder en dat wil je niet, dus ga je strenger zijn voor jezelf, ga je op dieet, en dat werkt (soms) wel even, maar daarmee vergeet je dus dat dat eten een functie had: troost, verdoving, beloning…

Je wil het anders…

En als dat niet meer mag, hoe ga je dan om met al die nare gevoelens? Hoe hou je het dan vol om het alsmaar iedereen naar zijn zin te maken en jezelf weg te cijferen? Niet dus, en dus begin je weer met eten en beland je in die vicieuze jojo-cirkel, die steeds moeizamer wordt.

Herken jij iets in dit verhaal en gun je jezelf ook iets anders? Maak dan eens vrijblijvend een afspraak met me om te kijken of mijn traject ook iets voor jou kan zijn.

Dat kan rechtstreeks via deze link

Warme groet en zorg goed voor jezelf,

Saskia

PS

En misschien denk je nu: ja daar zit wel iets in, maar het is nu december, dus daar ga ik me toch in deze maand niet mee bezig houden, dat komt wel weer in januari. En ik snap je, maar toch daag ik je uit: doe het wel! In dat gesprek laat ik je sowieso zien hoe je door die feestdagen en al dat eten heen komt, zonder aan te komen (want dat kan echt) en als je echt aan de slag wil, dan plannen we het traject meteen in en kan je gelijk in januari aan de slag!

Wil jij ook graag genieten van eten en tevreden zijn over je lichaam?

Download dan hier mijn e-book waarin ik je uitleg hoe je blijvend gewicht kan verliezen en tegelijkertijd kan blijven genieten van eten.

Privacyverklaring

You have Successfully Subscribed!

Wil jij ook graag een geweldige relatie met eten en je lichaam?


Zorg dan dat je regelmatig mijn tips krijgt, waarmee je direct aan de slag kan.

Meld je dus aan voor mijn 2-wekelijkse tips per email, die er voor gaan zorgen dat ook jij gaat genieten van eten en blij kan zijn met je lijf, niet door te diëten maar door een andere mindset over eten en je lichaam.

You have Successfully Subscribed!