fbpx

Zeg eens eerlijk: hoe vaak ben jij al op dieet geweest in je leven? En wat was het uiteindelijke resultaat?

#Goedbezig

Vooral in januari hoor ik vaak dames om me heen zeggen dat ze ontzettend goed bezig zijn: heel gezond eten en flink sporten, op Facebook komen foto’s voorbij met gezonde gerechten en afstanden die al hardlopend zijn afgelegd, met hashtags als “lovemynewlife” “healthylifestyle” en “feelinggood”. Persoonlijk moet ik dan altijd een beetje lachen, dat klinkt misschien onaardig, maar zo bedoel ik het niet. Vaak heb ik bij deze dames vrijwel dezelfde teksten en plaatjes gezien in januari 2019.  En ik vermoed dat de reden dat ze nu weer vergelijkbare dingen posten is, dat ze opnieuw zijn begonnen  met die “gezonde lifestyle” omdat het ergens tussen januari 2019 en januari 2020 toch niet helemaal gegaan is zoals gepland…

 Waanzin

Ik moet dan altijd denken aan een fameuze uitspraak van Albert Einstein: “De definitie van waanzin is: steeds hetzelfde doen en andere resultaten verwachten” . Ik zie zoveel vrouwen, ook in mijn praktijk, die telkens weer aan een nieuw dieet beginnen, in de hoop dit keer wel het juiste dieet te hebben gevonden: het wonderdieet dat alles voor altijd goed maakt.

 Telkens hetzelfde patroon

Het vervelende is alleen dat hoewel die diëten mogelijk allemaal anders lijken, ze in de basis natuurlijk allemaal hetzelfde gemeen hebben: calorie-restrictie, oftewel minder eten dan je nodig hebt, dan val je vanzelf af. En die wetmatigheid daar is niet aan te tornen, die klopt en die werkt altijd. Het probleem begint alleen pas echt als het dieet is afgelopen en je weer “normaal” moet gaan eten. Omdat je verder niets aan je gedragspatroon veranderd hebt en je een langere periode jezelf van alles hebt ontzegt, gaat het vaak al meteen mis: je wil graag al dat lekkers dat je zo lang niet mocht. En daar ga je weer. In eerste instantie merk je dat niet meteen, meestal duurt het wel een paar weken voor je echt merkt dat je gewicht weer toeneemt, maar dan is het meestal al te laat en lukt het niet meer om jezelf te vermannen en je strikte regime weer op te pakken.

 Telkens hetzelfde resultaat

Elke keer op dieet gaan en vervolgens weer aankomen, het bekende jojo-en, dat is telkens hetzelfde doen en hopen dat er nu een andere uitkomst is. De definitie van waanzin dus. Want, om terug te komen op de vraag waar ik dit verhaal mee begon: hoe vaak ben jij in je leven al op dieet geweest? Mijn aanvullende vraag is: en als je je gewicht nu vergelijkt met het gewicht dat je had voor je voor de allereerste keer op dieet ging, weeg je dan meer of minder dan toen? En wat dichter bij huis: wat woog je voor je de laatste keer op dieet ging en wat weeg je nu? En, zonder jullie allemaal gesproken te hebben, durf ik te zeggen dat voor de meesten van jullie zal gelden dat je nu meer weegt dan voor je de laatste keer op dieet ging of, als je geluk hebt, dat je gewicht hetzelfde is als toen je aan het dieet begon. Hoe frustrerend is dat? En hoe lang ga je daar nog mee door, als je weet dat de uitkomst telkens hetzelfde is?

 Andere aanpak

Eigenlijk weet je allang dat diëten niet werkt, stop er dus gewoon mee! Stop met vechten tegen de kilo’s, vechten tegen je lijf, vechten tegen jezelf! Al die frustratie, het verdriet, de onmacht en niet te vergeten het geld dat het je gekost heeft. Het kan echt anders, niet door een wonderdieet en nee, je zal geen 5 kilo per week afvallen, maar je zal geleidelijk en vooral blijvend gewicht verliezen. En misschien wel het allerbelangrijkste: je hoeft jezelf nooit meer uit te hongeren! Eten wordt weer gewoon eten, een bron van voeding en plezier, waar je van kan genieten. Een volstrekt andere mindset over eten en over je lichaam, die werkt.

 Leven

Stop met de waanzin en LEEF! Waarom kom je niet een keer “proeven”? Maak hier vrijblijvend een afspraak voor een gratis gesprek, waarin ik je laat zien hoe het anders kan en waarin je 3 praktische tips krijgt, die je meteen kunt toepassen in je dagelijks leven. Wacht niet langer, begin je verandering vandaag nog.

Wil jij ook graag genieten van eten en tevreden zijn over je lichaam?

Download dan hier mijn e-book waarin ik je uitleg hoe je blijvend gewicht kan verliezen en tegelijkertijd kan blijven genieten van eten.

Privacyverklaring

You have Successfully Subscribed!

Wil jij ook graag een geweldige relatie met eten en je lichaam?


Zorg dan dat je regelmatig mijn tips krijgt, waarmee je direct aan de slag kan.

Meld je dus aan voor mijn 2-wekelijkse tips per email, die er voor gaan zorgen dat ook jij gaat genieten van eten en blij kan zijn met je lijf, niet door te diëten maar door een andere mindset over eten en je lichaam.

You have Successfully Subscribed!