Na het lezen van deze titel denk je misschien dat ik gek geworden ben, maar niets is minder waar.
Guilty pleasures
Ik geef het eerlijk toe: mijn guilty pleasures zijn romantische films en liefdesromans. Sinds mijn puberteit ben ik verslaafd. Als ik me down voel of baal van mijn leven, helpt niets zo goed als een zoetsappige film of een roman, waarin alles volgens recept verloopt en het einde mij een gelukzalige glimlach bezorgt. Een mens mag dromen toch?
En die film of dat boek stopt altijd als het stel heeft gezegd dat ze voor altijd van elkaar houden, meestal na een struggle van het een of ander, en bezegelen dat met een romantische kus, waarna de eindtune inzet.
Vergelijking
Voel je de vergelijking al aankomen? Je begint een dieet meestal omdat je niet tevreden bent met je lijf. Je begint vol goede moed, je levert onderweg de nodige struggles, maar als je volhoudt is daar aan het eind je “happy end”: je felbegeerde streefgewicht! En je leefde nog lang en gelukkig toch?
Helaas: net zoals bij die romantische film begint het nu pas echt. Die film stopt om een reden, want na die romantische kus neemt het gewone leven het weer over en iedereen die ervaring heeft met een relatie, weet dat het dan lang niet altijd rozengeur en maneschijn is en dat hoe langer het duurt, hoe minder het lijkt op het intens romantische plaatje van het begin.
Het normale leven
Zo is het ook met dat dieet. Je streefgewicht is bereikt, maar nu begint het pas echt, want nu moet je weer over naar het “normale” leven en weer “normaal” gaan eten. En net zoals bij een relatie blijkt dat dat helemaal niet vanzelf gaat!
Dat dieet gaf je een voorschrift (zoals het script van de romantische film), gewoon blind volgen en vooral niet te veel over na denken, want dat maakt het alleen maar moeilijker. Dat streefgewicht als stok achter de deur helpt je om het vol te houden, ook als het moeilijk is. Maar als het dieet voorbij is, val je in een gat: wat nu? Het echte afvallen is gestagneerd of misschien zelfs gestopt, dus dat dieet volhouden is bijna onmogelijk. Maar als je nu “normaal” gaat eten, kom je geheid weer aan. De meeste diëten voorzien ook niet in een uitgebreid natraject, om dezelfde reden als dat die film stopt na die verlossende kus: hierna wordt het verhaal wat ingewikkelder en de resultaten zijn een stuk minder romantisch.
Dus net zoals je met een relatie moet werken aan een stabiele verhouding met je partner, met misschien iets minder “romantische film-momenten”, die niet binnen een paar weken leidt tot een “happily ever after”, maar die wel de tand des tijds kan doorstaan, zo moet je ook werken aan een gezond gewicht.
Blijvende verandering
De enige manier om een blijvende verandering te realiseren, die ook de moeilijke momenten kan doorstaan, is om geleidelijk aan veranderingen door te voeren in je levensstijl. Dus geen quick fix die al snel weer strandt als het “gewone leven” het overneemt, maar het veranderen van je mindset over eten. Eten leren zien als een bron van voeding, nodig voor een gezond lichaam waar je goed voor wil zorgen. En natuurlijk past daar ook lekker genieten op zijn tijd bij, net als in elke goede relatie ruimte is voor romantische avondjes die zowaar lijken op een filmscène. Die zijn, in het geval van eten zelfs letterlijk, de kers op de taart.
Bewust eten
Een van de belangrijkste dingen om een andere mindset te creëren, is veel bewuster te gaan kijken naar wat je eet, op welke momenten je eet en waarom je op dat moment iets eet. Op die manier krijg je meer inzicht in waar je mogelijk minder verstandige keuzes maakt en op welke momenten je juist wel heel goed bezig bent, zodat je die kunt uitbreiden.
Ga eens na bij jezelf: hoe bewust eet jij? Weet jij wat je op welk moment in je mond stopt? Luister je daarbij naar je lichaam? Of eet je vaak terwijl je wat anders doet?