fbpx

Hi Valentijn ,

Misschien denk je nu: een liefdesbrief van De Eetpsycholoog?!? Moet niet gekker worden. Maar ik hoop dat je nieuwsgierig genoeg bent om door te lezen 😊

 

Maandag is het Valentijnsdag en hoewel ik niet zo heel veel heb met het commerciële aspect ervan, ben ik wel fan van liefde en (gezonde) aanbidding.
En hoewel Valentijnsdag meestal gaat over de liefde voor iemand anders, wil ik de nadruk deze keer leggen op liefde voor jezelf.
Liefde en (gezonde) aanbidding voor jezelf betekent goed voor jezelf zorgen en jezelf plezier en genot geven. En ik durf zelfs te beweren dat als je dat goed kan, dit de liefdesrelatie met een (eventuele) partner ten goede zal komen.

Goed voor jezelf zorgen

En liefde en (gezonde) aanbidding voelen voor jezelf, zijn een voorwaarde voor een geweldige relatie met eten en je lichaam. Immers, een plant die je niet mooi vindt, ga je toch ook niet liefdevol en met aandacht verzorgen? En datzelfde geldt dus voor jezelf.

Zorgen voor anderen gaat de meeste vrouwen vaak goed af, zeker als het gaat om zorgen voor hun gezin. Misschien herken je dat bij jezelf, ik in ieder geval wel. Alleen heel vaak ging dat zorgen zover, dat ik vergat om goed voor zichzelf te zorgen. Hierdoor raakte ik uitgeput en plofte ik’s avonds op de bank voor de TV met een reep chocola als beloning, want dat had ik wel verdiend toch na zo’n lange, zware dag?

Met als gevolg dat ik zwaarder werd en van mezelf en mijn lichaam baalde: ik vond mezelf zwak, vond mijn lichaam niet mooi en bekritiseerde dat voortdurend. Met enige regelmaat sprak ik mezelf streng toe, deed de chocola in de ban en huurde een personal trainer in om mezelf weer in shape krijgen met afschuwelijke oefeningen…. Herkenbaar?

Liever tegen mezelf?

Dat staat mijlenver verwijderd van liefde en aanbidding voor jezelf. Maar dat had ik helemaal niet door. Als iemand zei: “Misschien moet je wat liever voor jezelf zijn, niet zo streng”, dan schaamde ik me bijna… Want ik vond juist dat ik veel te lief was voor mezelf, want ik gaf mezelf toch telkens die chocola? Ik had toch geen zelfbeheersing en discipline? Nog liever tegen mezelf zijn, leek me levensgevaarlijk: dan zou ik alleen maar steeds zwaarder worden toch?

Tot ik inzag dat liefde voor jezelf iets volstrekt anders is dan toegeeflijkheid. Want toegeeflijkheid is wat er toe leidde dat ik mezelf wijs maakte dat ik die chocola verdiend had, en dat het echt de laatste keer was en dat ik echt morgen beter mijn best ging doen…. Toegeeflijkheid en niet liefde.

Wat heb je echt nodig?

Liefde gaat over luisteren naar wat je echt nodig hebt en hoewel ik er verzot op ben, weet ik inmiddels dat M&M’s nooit zijn wat je NODIG hebt, in geen enkele situatie (tenzij je diabeet bent en acuut iets zoets moet eten om te voorkomen dat het verkeerd afloopt). Wat je nodig hebt, gaat altijd over iets anders: aandacht, troost, rust, ruimte, of over gezonde voeding voor je lichaam. Allemaal dingen die ik nog nooit heb ontdekt in een zak M&M’s.

Nu denk je misschien: ja maar liefde gaat ook over genieten, zei je eerder, en M&M’s daar kun je van genieten toch?

Eens! M&M’s daar kun je zeker van genieten. Maar van een zak leeg eten, word je misselijk, is dat genieten? En pak je die M&M’s ’s avonds echt om te genieten? Ik deed dat in ieder geval niet! Meestal pakte ik ze juist als er niet zo veel te genieten viel….

Zelfliefde

Dus een geweldige relatie met eten en je lichaam gaat in de basis over zelfliefde en zelfzorg en niet over eten! En dan snap je dus ook meteen waarom je richten op het eten, niet helpt om die o zo gewenste verandering te realiseren. Je draait aan de verkeerde knop, zo simpel is het!

Heeft iets in dit verhaal je geraakt en zou je op een laagdrempelige manier willen onderzoeken of deze insteek iets voor jou is? Probeer dan eens mijn mini-cursus “Een geweldige relatie met eten en je lichaam”.

Dit is een kleine, compacte cursus waarin je met filmpjes en een aantal opdrachten op onderzoek gaat naar hoe jouw relatie met eten en je lichaam eigenlijk in elkaar steekt.

 

Voor slechts €29,95 krijg je een totaal andere kijk op jouw eetgedrag, gegarandeerd! En dat is de eerste stap naar een blijvende verandering.
Geïnteresseerd? Ga naar:Warme groet en zorg
goed voor jezelf,

Saskia

Wil jij ook graag genieten van eten en tevreden zijn over je lichaam?

Download dan hier mijn e-book waarin ik je uitleg hoe je blijvend gewicht kan verliezen en tegelijkertijd kan blijven genieten van eten.

Privacyverklaring

You have Successfully Subscribed!

Wil jij ook graag een geweldige relatie met eten en je lichaam?


Zorg dan dat je regelmatig mijn tips krijgt, waarmee je direct aan de slag kan.

Meld je dus aan voor mijn 2-wekelijkse tips per email, die er voor gaan zorgen dat ook jij gaat genieten van eten en blij kan zijn met je lijf, niet door te diëten maar door een andere mindset over eten en je lichaam.

You have Successfully Subscribed!