fbpx

Elke keer als ik een traject met een cliënt afrond, word ik weer blij. Niet omdat ik van ze af ben, maar omdat ik vol trots kan kijken naar de enorme stappen die ze sinds de start hebben gemaakt.

 

De inzichten die ze kregen (“goh, het gaat eigenlijk amper over eten, het gaat over hele andere zaken”), de obstakels waar ze tegenaan liepen (“ik heb gisteren toch weer een snaaibui gehad…”, en het vrijwel unanieme verdrietige besef dat ze niet goed voor zichzelf zorgden, dat ze zichzelf onder aan het to-do-lijstje zetten.
 

 Anne

Zo ook Anne. Ze kwam begin van het jaar bij mij, nadat ze in een masterclass getriggerd was. Ze tobde al heel lang met haar gewicht, maar inmiddels was haar wel duidelijk dat het zoveelste dieet niet hetgeen was wat de verandering zou brengen, maar dat er iets moest veranderen in haar denken.

Anne bleek als jonge moeder heftige dingen te hebben meegemaakt. Maar ze nam geen ruimte om daarbij stil te staan, want ze voelde een zeer grote verantwoordelijkheid om goed te zorgen voor haar gezin. Daarnaast volgde ze ook nog een zware opleiding om een betere baan te kunnen krijgen.

 Overlevingsstand

Hierdoor stond Anne eigenlijk volledig in de overlevingsstand: niet zeuren, maar doorgaan, ik heb geen keuze. Dat sloot naadloos aan bij het stemmetje in haar hoofd dat zei: “stel je niet zo aan”. Ze stopte haar gevoelens weg (“wat heeft het voor zin anderen er mee lastig te vallen”), stond niet stil bij wat zij nodig had in die tijd en eten werd haar troost, haar steun.

En toen ze zichzelf te zwaar vond, begon ze met diëten. Jarenlang in alle soorten en maten, maar telkens kwam ze weer terug op hetzelfde punt. Ze vond zichzelf “zo’n slappe trut, dat ik de regie niet kan pakken over mijn eetgedrag”.

 Geen slappe trut…

Gedurende de sessies liet ik haar zien, dat ze helemaal geen “slappe trut” was, maar juist een ontzettend sterke vrouw, die alles heeft gedaan om het haar gezin goed te laten gaan. De prijs die ze daarvoor moest betalen was alleen wel heel hoog: ze cijferde zichzelf, haar gevoelens en behoeften, volledig weg.

Langzaamaan ging ze ruimte maken voor zichzelf: hoe voel IK me? Wat heb IK nodig?

En in de 5 maanden dat zij het traject doorliep, zag ik haar groeien. Zag ik haar aandacht besteden aan haar pijn, zichzelf erkenning geven voor het verdriet en de angst in de moeilijke periode van haar leven, “de schuur opruimen” zoals we het proces al gauw benoemden.

Dit is hoe ze het zelf omschreef:

“Het traject bij Saskia is het allerduurste cadeau wat ik mezelf ooit heb gegeven, maar ook het allerbeste cadeau! Zij heeft me inzicht gegeven in mijn eetpatronen, waarom ik at en op welke momenten en ze heeft me vooral handvatten gegeven om dit gedrag, waar ik al zoveel jaar last van had en me zo ongelukkig bij voelde, om te draaien. Ik heb nu dagen dat ik niet meer de hele dag aan eten denk en ik kan op de moeilijke momenten steeds beter en vaker kiezen om niet te eten. Voor het eerst in mijn leven vraag ik mezelf af: wat heb ik nu nodig? En dat voelt zo goed! Ik ben er nog niet, maar het leren gaat door en het mooiste is dat ik nu langzaamaan kilo’s ga verliezen. Ik gun iedereen die met deze problemen kampt de begeleiding van Saskia. Het is het dubbel en dwars waard!”

Sterke vrouw

Ik zag een sterke vrouw toen ze begon, die met liefde voor iedereen zorgde, maar die heel streng was voor zichzelf. Nu zie ik nog steeds een vrouw die heel sterk is en heel liefdevol voor haar dierbaren. Maar ze is nu ook liefdevol naar zichzelf en luistert ze naar wat zij nodig heeft.

Een vrouw die eten niet meer ziet als troost of als afleiding van nare gevoelens, een vrouw die de strijd met eten heeft losgelaten. Een vrouw die haar lichaam koestert, ziet wat het allemaal voor haar heeft gedaan al die jaren en die daar graag goed voor wil zorgen.

Verandering

En die verandering gun ik iedere vrouw die worstelt met haar gewicht! Want weet je wat het is: het gaat eigenlijk helemaal niet over eten, over meer zelfbeheersing en wilskracht, over jezelf streng aanspreken en het nou eindelijk eens volhouden. Het gaat over leren luisteren naar wat je echt nodig hebt, zodat je eten niet meer nodig hebt als vervanging.

Ben jij geïnteresseerd in het traject dat Anne volgde, kijk dan eens op:https://eetpsycholoog.nl/1-op-1-coaching/

Warme groet en zorg goed voor jezelf,

Saskia

Wil jij ook graag genieten van eten en tevreden zijn over je lichaam?

Download dan hier mijn e-book waarin ik je uitleg hoe je blijvend gewicht kan verliezen en tegelijkertijd kan blijven genieten van eten.

Privacyverklaring

You have Successfully Subscribed!

Wil jij ook graag een geweldige relatie met eten en je lichaam?


Zorg dan dat je regelmatig mijn tips krijgt, waarmee je direct aan de slag kan.

Meld je dus aan voor mijn 2-wekelijkse tips per email, die er voor gaan zorgen dat ook jij gaat genieten van eten en blij kan zijn met je lijf, niet door te diëten maar door een andere mindset over eten en je lichaam.

You have Successfully Subscribed!