fbpx

Jaren geleden kwam er een boek op de markt dat heette “Het geheim van slanke mensen”

Een briljante titel, want in die 5 woorden ligt zoveel verlangen besloten, dat je meteen denkt: JA! Dat boek moet ik hebben, dat boek is de oplossing voor al mijn problemen, als ik dat geheim ken, hoef ik nooit meer op dieet en blijf ik altijd slank! DAT WIL IK! Dat boek werd dus ook een bestseller, logisch!

Zo simpel is het dus niet…..

Toch blijkt al die jaren later dat er nog steeds zoveel vrouwen tobben met hun gewicht, in gevecht zijn met de weegschaal en de calorieën, jojo-en en gefrustreerd zijn. En ik kan je vertellen: dat komt niet omdat zij dat boek niet hebben gelezen, sterker nog: een aanzienlijk deel van de vrouwen met dit probleem, heeft dit boek wel degelijk gelezen! Echter zonder het zo gewenste effect.

Klopt het boek dan niet? Wordt het geheim niet onthuld? Werkt het niet? Bestaat dat geheim dan niet? Ja wel, dat geheim bestaat zeker, het is alleen even simpel als moeilijk:

Het geheim

Het geheim van slanke mensen is dat zij bewuste keuzes maken!

Ik hoor je bijna denken: is dat het? Is dat het zo gewenste antwoord op mijn probleem? En het antwoord is: JA! Zo simpel is het, niet meer en niet minder. Slanke mensen maken bewuste keuzes over wat ze wel of niet willen eten. En dat werkt.

Maar dat lukt gewoon niet

En nou hoor ik je zeggen: “Ja, dat heb ik ook gedaan een tijdje en dat werkte, maar er komt altijd een moment dat het niet meer lukt, dat je wilskracht om verstandige keuzes te maken op is. En dan gaat het mis. Niemand houdt dat zijn hele leven vol, ik in ieder geval niet”

En ook dat is waar: niemand houdt het vol om zijn leven lang verstandige keuzes te maken op wilskracht.

Willen vs Moeten 

Maar nou komt het: “bewuste keuzes maken” is NIET hetzelfde als “op wilskracht verstandige keuzes maken”. Daar zit een wereld van verschil in. Bewuste keuzes maken gaat over “WILLEN” en op wilskracht verstandige keuzes maken gaat over “MOETEN” en “NIET MOGEN”. En precies daar zit het verschil: tussen WILLEN en MOETEN.

Wanneer de meeste van ons een verstandige keuze maken, dan besluiten ze om iets waar ze zin in hebben, niet te nemen “omdat je daar dik van wordt” of “omdat het verstandiger is om het niet te doen” of “omdat je geen suiker meer wil eten” of “omdat je nu echt die kilo’s eraf wil, dus niks lekkers meer mag”. Kortom, je neemt iets lekkers waar je naar verlangt, dat je graag wil, niet, omdat het niet mag van jezelf. En dat doe je op wilskracht.

Het gaat over willen

Wanneer je een bewuste keuze maakt, gaat het altijd over willen. Je kiest dus altijd voor WILLEN. Je houdt bijvoorbeeld van chocola enerzijds, maar je wil ook graag een gezond en fit lijf. En je maakt telkens als je chocola wil een bewuste keuze. Soms kies je bewust voor die chocola, omdat je er oprecht heel veel zin in hebt (en dus niet omdat je jezelf zielig vindt na een zware dag) en dan geniet je er ook echt van (je snaait dus niet en schranst het niet in een paar tellen naar binnen) en voel je je daarna fijn en vervuld (in plaats van schuldig omdat je je weer hebt laten gaan). En op andere momenten kies je er bewust voor om de chocola in de kast te laten liggen. Niet omdat je er geen zin in hebt, maar omdat je weet dat je niet altijd voor lekker kan kiezen als je ook een fijn lijf wil hebben. Dat is de realiteit, dat weet je en dus geniet je met mate. En dan laat je de chocola liggen om dat je hem WIL laten liggen en niet omdat je hem niet MAG. En dan is dat ook helemaal prima en dan heeft dat ook niets met wilskracht of doorzettingsvermogen te maken.

Bewustwording

Bewustwording is de eerste stap in het leren maken van bewuste keuzes. Je bewust worden van wat je eet en waarom je dat eet. En dat gaat wat verder dan “ik heb er gewoon zin in”. Eten is vaak veel meer dan eten alleen. Wij verbinden allerlei emotionele waarde aan eten. Die chocola nemen we heel vaak niet omdat we zo’n zin hebben in chocola, maar omdat we vinden dat we iets lekkers hebben verdiend of omdat we verdrietig zijn en troosteten willen. Als je dan op wilskracht die chocola niet neemt, daar NEE tegen zegt omdat het niet MAG, zeg je ook NEE tegen de onderliggende behoefte (bijv. een beloning of troost) en dat houd je vaak niet lang vol, want die behoefte wil vervuld worden.

Iemand die bewuste keuzes maakt, neemt die chocola als ze oprecht zin heeft in die chocola om de chocola. Maar als ze weet dat ze chocola wil, omdat ze zichzelf een beetje wil troosten, weet ze dat dat niet werkt en doet ze iets dat haar wel troost biedt en laat ze de chocola zonder probleem liggen.

Dat is dus het geheim van slanke mensen!

Dat is toch onmogelijk…. 

En nou kan ik me voorstellen dat je na het lezen hiervan denkt: pff, dat is me allemaal veel te ingewikkeld, zo denk ik daar nooit over na. En dat klopt, het is ook ingewikkeld en daarom is dat geheim voor veel mensen dus niet haalbaar. Niet omdat ze niet willen, maar omdat het ze niet lukt om erachter te komen hoe het voor hen werkt, welke triggers ze hebben, welke verlangens er echt onder al dat eten zitten.

En dat is waar ik in beeld kom, wat ik ga dat met ze uitzoeken, tot op de bodem. Zodat zij uiteindelijk dat geheim van slanke mensen ook kunnen gaan toepassen.

 

Wil jij weten of dat voor jou ook zou kunnen werken? Waarom plan je niet gratis een vrijblijvend gesprek met in, waarin ik samen met jou kijk hoe het geheim voor jou kan werken.

 

Wil jij ook graag genieten van eten en tevreden zijn over je lichaam?

Download dan hier mijn e-book waarin ik je uitleg hoe je blijvend gewicht kan verliezen en tegelijkertijd kan blijven genieten van eten.

Privacyverklaring

You have Successfully Subscribed!

Wil jij ook graag een geweldige relatie met eten en je lichaam?


Zorg dan dat je regelmatig mijn tips krijgt, waarmee je direct aan de slag kan.

Meld je dus aan voor mijn 2-wekelijkse tips per email, die er voor gaan zorgen dat ook jij gaat genieten van eten en blij kan zijn met je lijf, niet door te diëten maar door een andere mindset over eten en je lichaam.

You have Successfully Subscribed!