fbpx

“Ik snap niet waarom ik toch telkens weer ga snoepen ’s avonds terwijl ik af wil vallen. Ik neem me elke dag weer opnieuw voor om het deze avond niet te doen, maar tegen de tijd dat het zover is, denk ik: ok, morgen ga ik het echt doen!

 

Het ontbreekt me gewoon aan wilskracht en discipline. Dus hoe los ik dat op?”

Ze kijkt me verwachtingsvol aan.

“Dat ga je niet oplossen, want wilskracht en discipline zijn niet bedoeld om langdurig en continue in te zetten.”, beantwoord ik haar vraag.

“Bovendien weet ik zeker dat jij voldoende wilskracht en discipline hebt, als ik hoor hoe druk jouw leven is en hoe je dat toch allemaal telkens maar weer doet, al die ballen in de lucht houden. Dus hoezo geen wilskracht en discipline?”

Ze zucht en haar schouders zakken: “Ja, maar waarom lukt het dan niet om dat in te zetten bij het afvallen?”

“Mag ik je wat vragen: Hoe belangrijk vind jij jezelf eigenlijk?”

Ze blijft even stil en ik met haar. Na een tijdje rolt er een traan over haar wang.

Ik zou haar in mijn armen willen nemen en willen zeggen: “Leun maar even, kom maar even bij mij, neem maar even tijd voor JOU in plaats van voor al die anderen.”

Maar daar zou ze waarschijnlijk van schrikken, dat is ze niet gewend, al heel lang niet, het gaat altijd over zorgen dat alles voor de ander goed gaat.

“Snap je waarom wilskracht en discipline niet werken? Dat het niet gaat om nog strenger voor jezelf zijn, nog beter je best doen, nog harder werken?

Maar dat het gaat om aandacht geven aan jou, aan jouw behoeften, aan wat jij nodig hebt, verlangt, waar je blij van wordt.

Dat snoepen ’s avonds is om dat allemaal gauw weg te stoppen, omdat je denkt dat daar geen ruimte voor is.

Dat snoepen ’s avonds is jouw troostprijs, jouw beloning, jouw verdoving.

Jezelf dat afnemen zonder er iets voor terug te geven, is onmogelijk en hardvochtig naar jezelf. Daarom lukt het ook niet, het is teveel gevraagd.

Het antwoord zit in aandacht te gaan geven aan JOU, zodat je die troostprijs niet meer nodig hebt.”

Ze glimlacht zwakjes door haar tranen heen: “Dat klinkt wel heel fijn….”

Ik kijk haar bemoedigend aan: “Laten we daar dan aan gaan werken en niet aan het volgende regime waar jij je aan moet houden.”

Herken jij iets in dit verhaal en wil jij ook graag anders? Boek dan hier een vrijblijvend kennismakingsgesprek met mij, dan laat ik je zien hoe ik je kan helpen.

Wil jij ook graag genieten van eten en tevreden zijn over je lichaam?

Download dan hier mijn e-book waarin ik je uitleg hoe je blijvend gewicht kan verliezen en tegelijkertijd kan blijven genieten van eten.

Privacyverklaring

You have Successfully Subscribed!

Wil jij ook graag een geweldige relatie met eten en je lichaam?


Zorg dan dat je regelmatig mijn tips krijgt, waarmee je direct aan de slag kan.

Meld je dus aan voor mijn 2-wekelijkse tips per email, die er voor gaan zorgen dat ook jij gaat genieten van eten en blij kan zijn met je lijf, niet door te diëten maar door een andere mindset over eten en je lichaam.

You have Successfully Subscribed!