fbpx

Zuchtend keek ze me aan: “Ik heb een verantwoordelijk baan die me goed afgaat, partner, kinderen, leuk sociaal leven, sporten, alle ballen hou ik in de lucht en dat lukt prima, alleen dit niet…. Ik snap het gewoon niet, hoe moeilijk kan het nou zijn!”

 Drempel

Tijdens onze kennismakingssessie vertelt ze me hoe hoog de drempel was om contact met mij te zoeken, weken heeft ze het uitgesteld, tot ze de week ervoor op het strand haar jurkje niet had uit gedaan omdat ze zichzelf te dik vond en toch niet in bikini durfde, toen was ze er klaar mee.

 Schaamte

Ze vindt zichzelf een slappeling, een zwakkeling, iemand zonder wilskracht, zonder ruggengraat. Als ik haar vraag of ze dat echt van zichzelf vindt, zegt ze: “Nou, nee eigenlijk niet, want op alle andere vlakken in mijn leven, lukt het wel, ben ik een doorzetter en krijg ik voor elkaar wat ik graag wil. Alleen met dit dus niet: als ik iets lekkers zie wil ik het, wil ik het allemaal en kan ik niet stoppen en dan word ik weer te dik en dan ga ik weer rigoureus op dieet, tot ik dat niet meer volhoud en dan begint het weer van voren af aan.” Ze zwijgt even en zegt dan zachtjes: “Ik schaam me er eigenlijk enorm voor, daarom heb ik zo lang gewacht met contact zoeken, ik wil niet dat iemand weet dat dit zo’n ding voor mij is….”

 Mijn hart gaat naar haar uit en dat zeg ik haar ook. En ik vertel haar ook dat ze niet de enige is, ook al denkt ze misschien van wel.

 Jojo-en: een fact of life?

Vrouwen praten onderling veel over hun lijf en over de ontevredenheid daarover en ook diëten is een geliefd onderwerp. Tips en trucs worden uitgewisseld over wat het beste werkt: welke pillen, welke shakes, welke methode. En er wordt gejubeld en bewonderd als er 15 of 20 kilo af is en iedereen op het schoolplein je vraagt hoe dat gelukt is. En er wordt enigszins meelijwekkend gekeken als de kilo’s er langzaam maar zeker weer bijkomen, want iedereen weet hoe het is, het jojo-en: afvallen en aankomen, een soort “circle of life”, het hoort erbij voor een hoop vrouwen, het is een soort fact of life voor een hoop vrouwen.

 Lastig

Suggesties dat het mogelijk wat ingewikkelder ligt dan alleen “meer eten dan goed voor je is”, dat er iets fundamentelers aan te grondslag ligt dan een gebrek aan wilskracht, worden al snel van de hand gewezen. En dat snap ik wel, want calorieën tellen, veel sporten en shakes drinken is uiteindelijk toch een stuk eenvoudiger dan een stukje “soul searching”.

 Zelfreflectie

Honger lijden is makkelijker dan zelfreflectie, want honger lijden is een fysiek ongemak waar je dan door de weegschaal, als het goed is voor beloond wordt. Maar zelfreflectie is een mentaal ongemak, dat veel grotere processen in beweging zet en waar je niet 1-2-3 door wordt beloond in de vorm van een lager getal op de weegschaal. En dat is moeilijk en confronterend, dus we zoeken vaak liever de makkelijke weg, zelfs als we weten dat de echte oplossing daar niet ligt.

Fundamentele verandering 

Terug naar de dame van de kennismakingssessie. Ik complimenteer haar oprecht met het feit dat ze de eerste stap heeft gezet, namelijk: uit de jojo-cylcus stappen! Erkennen dat dat nooit de oplossing gaat zijn, is echt de eerste stap. Door het jojo-en los te laten, ontstaat er ruimte voor iets anders. En dat andere is geen quick fix, zeker niet, maar is een fundamentele verandering in je denken over eten en je lichaam. En dat is nodig om andere keuzes te maken, die ertoe leiden dat je de strijd met eten en de kilo’s los kunt gaan laten. En dat je een evenwicht gaat vinden waarin je weer kan gaan genieten van eten en tegelijkertijd tevreden kunt zijn met een gezond en sterk lichaam.

 Stop met die strijd

De betreffende dame heeft besloten met het traject te starten en daar ben ik natuurlijk heel blij mee. En niet omdat ik dan een klant heb, maar omdat ik haar en iedere andere vrouw echt vanuit het diepst van mijn hart een leven zonder die strijd gun. Die eeuwige strijd die vaak al tientallen jaren duurt, die gepaard gaat met veel frustratie, teleurstelling, schaamte en verdriet en die al zo veel energie heeft gekost…. Energie die je zo veel liever in andere dingen zou steken: je gezin, je baan, een hobby, verzin het maar. En dat kan, echt waar, het kan echt anders!

 

Wil jij het ook anders, wil jij ook die afschuwelijke strijd met eten doorbreken? Vraag ook zo’n kennismakingsgesprek aan, om te kijken of het ook wat voor jou kan zijn. Het is geheel gratis en vrijblijvend, dus vind je het niks, dan doe je het niet, even goede vrienden.

 

Wil jij ook graag genieten van eten en tevreden zijn over je lichaam?

Download dan hier mijn e-book waarin ik je uitleg hoe je blijvend gewicht kan verliezen en tegelijkertijd kan blijven genieten van eten.

Privacyverklaring

You have Successfully Subscribed!

Wil jij ook graag een geweldige relatie met eten en je lichaam?


Zorg dan dat je regelmatig mijn tips krijgt, waarmee je direct aan de slag kan.

Meld je dus aan voor mijn 2-wekelijkse tips per email, die er voor gaan zorgen dat ook jij gaat genieten van eten en blij kan zijn met je lijf, niet door te diëten maar door een andere mindset over eten en je lichaam.

You have Successfully Subscribed!