Dat prachtige weer van afgelopen week, zo heerlijk! Ik was weer even terug in het vakantiegevoel, ook al waren de scholen al weer begonnen en lag het werk te wachten.
En eerlijk? Ik voelde weerstand om aan het werk te gaan. Het vakantiegevoel lonkte zo, dat heerlijke zonnetje, dat er afgelopen zomervakantie zeker niet altijd was. En ik wilde het vasthouden, even nog op die plek blijven en uitstellen wat ik “eigenlijk allemaal zou moeten doen”.
Herkenbaar?
Nu nog even niet….
Ik hoorde het in ieder geval veel om me heen: van mede-ondernemers, andere moeders op het schoolplein, vriendinnen die weer naar kantoor moesten, eigenlijk wilden we allemaal stiekem nog niet…
En ik hoorde het niet alleen op het gebied van werken, maar ik hoorde het ook op het gebied van “weer even gezond gaan leven”.
Vaak is het begin van de scholen voor veel mensen ook weer een startsein om goed met zichzelf aan de slag te gaan: weer gaan sporten, gezond eten, even klaar met de wijn, het snoepen, snaaien en snacken. Kortom: de knop om!
En toen kwam dus dat mooie weer en dat vakantiegevoel en dat combineert niet zo goed met die knop die om moet, dus dat werd nog even uitgesteld tot later…
En op zich is dat natuurlijk allemaal niet zo erg, of je nou vandaag of volgende week begint, is geen wereld van verschil, toch?
Telkens opnieuw de knop om….
Probleem is alleen dat het elke keer zo gaat. Voor veel mensen gaat 2 keer per jaar “de knop om”: op de eerste maandag in januari en op de eerste maandag na de schoolvakantie. Dan nemen ze zich voor om nu echt beter voor zichzelf te gaan zorgen, te stoppen met dat snoepen en de wijn nu echt tot het weekend te bewaren!
Maar ja, het feit dat het 2 keer per jaar, elk jaar is, geeft al aan dat dit soort voornemens over het algemeen geen lang leven zijn beschoren en blijkbaar ook geen blijvend resultaat opleveren! Blijkbaar “schiet de knop weer terug” na een paar dagen, weken of maanden. Hoe frustrerend is dat?
Het probleem is: er is geen knop
En misschien zeg je tegen jezelf: “Dat komt omdat ik niet genoeg wilskracht en zelfbeheersing heb, ik ben een slappeling.” Of misschien label je het wat positiever en zeg je tegen jezelf (en anderen): “Ja, ik ben nou eenmaal een Bourgondiër en een levensgenieter.” Dat klinkt ook goed toch, eigenlijk prachtige eigenschap. En een mooi excuus.
Het probleem is dat het nooit een blijvend resultaat zal opleveren, als je het blijft zien als een knop die om moet. Want die knop kan dus weer terug.
Het gaat echt om een andere manier van denken
Waar het om gaat is dat je echt iets anders wil voor jezelf, dat je echt wel wil genieten van eten, maar ook een gezond, fit en slank lijf wil. En niet tijdelijk, maar voor altijd!
Want laat ik voorop stellen: ik beschouw mezelf als een levensgenieter en een Bourgondiër en ben een echte lekkerbek. Maar er is een verschil tussen intens van eten kunnen genieten en structureel te veel eten. En even eerlijk: je gaat me toch niet vertellen dat die rol koekjes of zak chips die je gedachteloos leeg eet, gaat over echt lekker eten? Je weet wel beter!
Maar hoe graag ik ook van lekker eten geniet en dat belangrijk vind, ik vind een gezond, slank en fit lichaam zeker net zo belangrijk! Dus waar het om gaat is het vinden van een balans tussen die twee. En als je die balans hebt gevonden, zoals ik inmiddels al jaren, dan kun je dus echt lekker eten en daarvan genieten, maar ook heel goed voelen wanneer het genoeg is en dan dus stoppen, zonder frustratie. Een geheel andere mindset dus!
Ik noem dat: een geweldige relatie met eten en je lichaam, want het een kan niet zonder het andere!
Kiezen voor balans
En als je de knop omzet, dan is er geen balans, dan kies je op dat moment voor je lichaam en wordt eten de vijand. Tot je het niet meer volhoudt en dan wordt een je vriend en je lichaam je vijand en zo ga je heen en weer, telkens weer opnieuw.
Wil je het anders, wil je die geweldige relatie met eten EN met je lichaam, dan gaat het om het aanleren van die andere mindset. En ik zeg express “aanleren”, want dat is dus niet een knop, dat is een proces.
Dus, als jij overweegt om morgen “de knop om te zetten”, vraag je dan af of je echt weer in datzelfde patroon wil stappen.