fbpx

Het is al jaren geleden, maar ik hoor het haar nog zeggen. Geen cliënte, maar een vriendin. Ze was ontevreden over haar gewicht, ze was een kilo of 10 te zwaar denk ik en vond dat ik gewoon geluk had, want ik werd niet dik. Ze had me net verteld hoe ze het afgelopen weekend had doorgebracht: op de bank met een stapel videobanden (ja, het was echt lang geleden), een paar zakken chips en snoep, wat blikjes cola en ’s avonds had ze Domino’s pizza besteld, want ze had geen zin gehad om te koken! En zo bracht ze een groot deel van haar weekenden door. Ook doordeweeks hield ze van eten en snoepen en sporten was “niet haar ding”.

De regels van het spel

Hoezo: “Jij hebt geluk”?! Even een realitycheck: iedereen die structureel te veel eet en ongezond en daarbij niet of nauwelijks beweegt, wordt gewoon te zwaar, ik dus ook! Het enige verschil tussen haar en mij, was dat ik niet zo veel at en wel aan sport deed… En het besef dat als ik alles zou eten wat ik wilde, ik ook te zwaar zou worden en dat deed ik dus ook niet, niet heel verrassend toch?

En natuurlijk kennen we allemaal iemand die alles kan eten wat hij of zij wil, zonder dik te worden, maar dat is de uitzondering, niet de regel, en ik was dus ook zeker niet die uitzondering. En zal ik je eens wat vertellen: de paar mensen voor wie dat wel geldt, eten vaak helemaal niet alles wat ze willen de hele dag door, of ze willen niet veel, ja, dan gaat het ook goed.

 De regels van het spel zijn voor iedereen hetzelfde, ook als het gaat om eten en gewicht. En op het moment dat jij denkt dat het voor jou anders werkt, hou je gewoon jezelf voor de gek! En ik begrijp het wel, we hebben allemaal die neiging: als iets moeilijk voor ons is, willen we graag geloven dat het ons niet lukt, omdat het voor anderen makkelijker is, of omdat wij pech hebben.

Ja maar bij mij werkt dat niet…. 

Ik zit zelf bij een groep ondernemers die gecoacht worden door een zeer succesvolle ondernemer. Zij is allergisch voor de zin: “ ja maar bij werkt dat niet/anders!” Daar veegt ze gelijk de vloer mee aan. Ze zegt dan ook altijd: het enige verschil is dat ik het WEL doe en jullie NIET (als het bijvoorbeeld gaat om een spannende actie die we moeten ondernemen). En ze heeft gelijk! Ook ik merk dat ik bij spannende of moeilijke dingen graag WIL denken dat het bij haar wel werkt en bij mij niet, omdat ze andere klanten heeft. Ik weet nog dat ik een keer zei: “Ja, maar het is toch een taboe om mensen aan te spreken op overgewicht of te vragen of ze gewicht willen verliezen, dat vinden mensen niet fijn, dus zo’n actie werkt dan voor mij niet…” Ze pareerde gelijk: “Nee, mensen vinden het wel heel leuk om te vertellen dat hun bedrijf niet goed draait en als ik ze vraag hoe het gaat met hun bedrijf, zeggen ze meteen: helemaal niet goed, wat fijn dat je het vraagt, help mij alsjeblieft!” “Bullshit!” zei ze, “je vindt het gewoon spannend en daarom zoek je een uitvlucht om het niet te doen. En ik vind het ook spannend, maar ik wil per se klanten en daarom doe ik het wel. Dat is het enige verschil!” En ze had absoluut gelijk… Ik realiseerde me dat ik moest stoppen met mezelf als de uitzondering te zien, degene bij wie iets net niet werkt, die pech heeft. Ik moest mezelf een schop onder mijn kont geven en doen wat mijn coach doet, hoe spannend ook, zodat ik zelf kon ervaren dat het voor mij inderdaad helemaal niet anders werkt. Dat ik het als excuus gebruikte om zelf niet in actie te hoeven komen…

Ben je bereid er wat aan te doen? 

Dus het enige verschil tussen mensen die slank zijn en blijven en mensen die te zwaar zijn (medische uitzonderingen uiteraard uitgesloten), is dat de slanke mensen erin geslaagd zijn om een balans te vinden tussen wat ze willen eten en hoe zwaar ze willen zijn. Zo simpel is het, want wie houdt er nou niet van lekker eten? En dat het voor de een misschien makkelijker is om die balans te vinden dan voor de ander, misschien is dat zo, maar misschien ook niet. Want je kunt niet achter iemands voordeur of in iemands hoofd kijken, dus je weet niet wat voor moeite iemand misschien wel of niet moet om slank te blijven. Net zoals bij mijn ondernemersgroep: voor de een is het misschien moeilijker om die spannende actie echt uit te voeren dan voor de ander. Maar misschien is de wens bij de een groter en geeft dat die extra boost. Hoe het ook zei: de regels van het spel zijn voor iedereen hetzelfde, met geloven dat het voor jou anders is, houd je jezelf voor de gek!

Pak de regie!

Dus blijf je hangen in de slachtofferrol, dat jij nou eenmaal makkelijk dik wordt en die ander niet, zal er nooit iets veranderen. De verandering moet komen vanuit jezelf, vanuit het besef dat het begint bij jouw mindset, hoe jij denkt over eten en over je lichaam. Jij hebt de regie over jouw leven en je kunt op elk moment besluiten om het anders te gaan doen. En vind je dat moeilijk of heb je geen idee hoe? Ik wil je daar heel graag bij helpen, juist omdat ik zelf heb ervaren hoe erg je jezelf in de weg kan zitten.

Waarom vraag je niet vrijblijvend een gratis gesprek met me aan, dan geef ik je een aantal inzichten waar je meteen mee aan de slag kan!

 

 

Wil jij ook graag genieten van eten en tevreden zijn over je lichaam?

Download dan hier mijn e-book waarin ik je uitleg hoe je blijvend gewicht kan verliezen en tegelijkertijd kan blijven genieten van eten.

Privacyverklaring

You have Successfully Subscribed!

Wil jij ook graag een geweldige relatie met eten en je lichaam?


Zorg dan dat je regelmatig mijn tips krijgt, waarmee je direct aan de slag kan.

Meld je dus aan voor mijn 2-wekelijkse tips per email, die er voor gaan zorgen dat ook jij gaat genieten van eten en blij kan zijn met je lijf, niet door te diëten maar door een andere mindset over eten en je lichaam.

You have Successfully Subscribed!