fbpx

Want hoewel de meeste mensen wel WETEN dat je zelf verantwoordelijk bent voor wat je in je mond stopt, blijkt de praktijk toch wat weerbarstiger….

Op het moment dat je die snack in je handen hebt, komen er allemaal “argumenten” in je op waarom het wel MAG: Deze ene snack maakt toch niet het verschil; Morgen doe ik weer streng; Ik heb het nu verdiend, want ik heb hard gewerkt….

Smoesjes

Feitelijk allemaal smoesjes om je eigen eetgedrag te rechtvaardigen, om aan jezelf uit te leggen dat het toch ok is.
Maar even eerlijk: de realiteit is dat je niet elke dag alles kunt eten wat je wil en toch verwachten dat je slank wordt of blijft.
En dat is niet leuk, maar de waarheid is nou eenmaal niet altijd leuk! En je kunt er tegen vechten, je blijven verzetten, maar dat kost vooral veel energie en levert niks op.

Nooit meer in de verleiding….

Vaak hoor ik cliënten zeggen dat ze hopen dat ze na mijn traject nooit meer snoepen, snaaien en overeten. Dat ze daar dan geen zin meer in hebben, dat dat verlangen weg is.
Dat zou natuurlijk mooi zijn en ook heel fijn, want als je die verleiding niet meer voelt, dan wordt het een stuk makkelijker natuurlijk. Maar zo werkt het helaas niet.

Als het echt zou kunnen…

Ikzelf zou bijvoorbeeld dolgraag elke avond een heel pak BonbonBloc willen opeten, wat een feest! Want voor de duidelijkheid: iedereen die denkt dat ik dit soort dingen niet wil: THINK AGAIN.
Natuurlijk wil ik dat wel en als het straffeloos zou kunnen, zou ik het zeker doen. Als ze morgen een pil op de markt brengen, waardoor het wel kan, dan sta ik voor in de rij. Maar daar komt het: dat kan dus niet en die pil komt er (voorlopig) niet. Het kan voor mij niet, het kan voor jou niet en eigenlijk voor bijna niemand, tenzij je een lintworm hebt, maar volgens mij heb je dan weer andere problemen….

You can’t have it all

Dus natuurlijk WIL ik wel elke avond een heel pak BonbonBloc, maar ik neem de volledige verantwoordelijkheid voor mijn eigen eetgedrag en DOE het dus niet. Want liever dan die chocola, wil ik het lijf dat ik nu heb, behouden. En het is het een of het ander. You can’t have it both ways….. Niet leuk, maar wel simpel, heel simpel eigenlijk.
En daar kan je je dus tegen verzetten met alles wat je in huis hebt, maar dat verandert helaas niets.

Mag of wil?

Dus als je weer met een snack in je hand staat, vraag je dan niet af of je die snack MAG, om alle bekende “goede redenen”. Natuurlijk mag je die, jij bent je eigen baas toch? Het is niet dat je straf krijgt als je het wel doet. Dus die vraag aan jezelf stellen, is zinloos.
Maar vraag jezelf in plaats daarvan eens af wat je liever WIL: kiezen voor snacken of kiezen voor een lichaam waar je blij van wordt?
En als je kiest voor snacken, is dat prima, maar laat dan dat gewenste lichaam los en geniet van je snack. Als je echt voor dat gewenste lichaam kiest, dan is het duidelijk toch: die snack blijft in de kast.

Niet elke dag

En dan vraag je je misschien af: kan ik dan nooit meer een lekkere snack nemen? Natuurlijk wel, ik geloof niet in alles of niets. Het leven is er om van te genieten, dus ook van eten. Maar niet elke dag. En je kan het jezelf makkelijker maken door niet elke dag met jezelf in discussie te gaan, maar met jezelf bijvoorbeeld 2 vaste dagen in de week af te spreken waarop je lekker gaat genieten van die snack en de rest van de dagen niet.

Keuzes

Want uiteindelijk bereik je dat gewenste lijf niet door voortdurend calorieën te tellen, je aan een strikt regime te houden en aan jezelf te vragen of je inmiddels al wat lekkers verdiend hebt. Het enige dat je daar mee bereikt is frustratie en teleurstelling.
De enige manier om dat gewenste lijf te bereiken en te kunnen genieten van eten, is een andere mindset. Een mindset waarin je je realiseert dat je nou eenmaal niet altijd alles kan eten dat je wil. En waarin je snapt dat het gaat om keuzes maken. Keuzes voor wat je echt wil, voor wie jij wil zijn. En dat is even een heel andere benadering.

 

Zou jij willen weten of zo’n benadering voor jou kan werken? Boek dan eens een gratis kennismakingssessie bij me. Daarin laat ik jou haarscherp zien, waar voor jou de verandering ligt.

 

Wil jij ook graag genieten van eten en tevreden zijn over je lichaam?

Download dan hier mijn e-book waarin ik je uitleg hoe je blijvend gewicht kan verliezen en tegelijkertijd kan blijven genieten van eten.

Privacyverklaring

You have Successfully Subscribed!

Wil jij ook graag een geweldige relatie met eten en je lichaam?


Zorg dan dat je regelmatig mijn tips krijgt, waarmee je direct aan de slag kan.

Meld je dus aan voor mijn 2-wekelijkse tips per email, die er voor gaan zorgen dat ook jij gaat genieten van eten en blij kan zijn met je lijf, niet door te diëten maar door een andere mindset over eten en je lichaam.

You have Successfully Subscribed!