fbpx
Gisteren sprak een cliënte tijdens een kennismakingsgesprek die zei dat ze zo op zag tegen de maand december. Zonder dat ze daarom vraagt, krijgt ze elk jaar een kerstcadeautje van 3 kilo! Ze gaat daarom standaard “op dieet” in januari, vandaar het kennismakingsgesprek met mij, want dan had ze vast een stok achter de deur om meteen te beginnen in januari.

Op zich goed voor mijn business zou je kunnen denken: januari is een topmaand, iedereen heeft goede voornemens en gaat weer afvallen, stoppen met drinken of allebei. En dat klopt: januari is een van mijn topmaanden. Maar met het gevaar mijn eigen business om te zeep te brengen, het hoeft niet zo hè, echt niet!

Elke dag kan je beginnen

Allereerst kun je elke dag starten met een ander, gezonder voedingspatroon, zelfs op Oudjaarsavond als de oliebollen op tafel staan en de champagne koud. Nou zal je misschien denken: die Saskia is zeker gek, dat ze dan denkt dat ik een bleekselderijstengel neem en een glas water als iedereen aan de bollen en de bubbels zit!
Gek ben ik ongetwijfeld, maar dat denk ik zelfs niet, want dat is niet reëel, wie doet dat nou? Ik in ieder geval niet hoor, ik neem ook een bol en een glas bubbels.

Bewust eten en drinken

Waar het om gaat is dat je begint met veel bewuster te eten en te drinken, dat scheelt de helft. Ik zie mensen zo vaak achteloos dingen in hun mond stoppen, omdat het er nu eenmaal staat, of iemand het je aanbiedt. Hierdoor eet je, ongeacht de situatie, heel onbewust. Onbewust of je überhaupt wel trek hebt in eten. Onbewust of je zin hebt in dat specifieke eten. En “onbewust genieten” bestaat ook niet, dus mocht het heel lekker zijn, dan krijg je dat waarschijnlijk ook niet echt mee.

Dus op Oudjaarsavond kan je op die manier behoorlijk wat bollen en bubbels wegwerken, zonder daar bewust van te genieten en zonder je af te vragen of misschien niet al vol zit. Vaak merk je pas als de avond voorbij is dat je veel te veel hebt gegeten en gedronken, dat je je misschien zelfs wat naar voelt. En hoe jammer is dat, zeker als je je dan ook nog beseft dat je voor een paar dagen aan calorieën naar binnen hebt gewerkt.

Als ik op Oudjaarsdag bezig ben met het oliebollenbeslag, kan ik me al verheugen op het moment dat ik ze ga eten. Inmiddels heb ik met het recept van Meesterbakker Holtkamp echt de allerlekkerste van Nederland. En dat is ook al wat hè: met respect voor een ieder die dat doet, maar de bollen van de super hebben de afgelopen maanden in de vriezer gelegen, zijn ontdooid en ga je opwarmen in de oven waarschijnlijk. Zijn die echt lekker? Ik denk het niet, maar ze hebben net zoveel calorieën als hele lekkere (misschien zelfs wel meer, maar zeker niet minder)! Een typisch voorbeeld van onbewust eten: het hoort erbij, goed veel poedersuiker erop en naar binnen werken.

Geniet echt!

Maar als ze net zo lekker zijn als die van mij, dan wil je daar toch echt bewust van genieten? En dat doe ik dus ook. En dan neem ik niet een halve of maar 1, ik denk dat ik er op zo’n avond 3 of 4 eet. Meer ook niet, want dan word ik misselijk en dat is toch niet de bedoeling. Alles wat ik die avond in mijn mond stop, doe ik bewust: ik zoek uit wat ik echt lekker vind en dat neem ik ook en daar geniet ik echt van.  Alleen al door zo te eten, eet je minder, echt waar, probeer het maar, want het werkt niet alleen bij oliebollen.

Naast het bewust eten, kun je ook keuzes maken. Natuurlijk is Oudjaarsdag waarschijnlijk geen dag dat je af gaat vallen. Maar moet dat dan? Mijn doel voor die dag is om niet zo veel te eten dat ik aankom, dat is al een stuk vriendelijker toch? Niet elke dag hoeft in het teken te staan van afvallen. Hetzelfde geldt in feite voor de kerstdagen. Zorg dat je die dagen geen kilo’s erbij krijgt.

Maak keuzes!

Dat doe je door keuzes te maken en dat is een mentaal iets. Je kunt natuurlijk zeggen: ik mag niet alles eten, want dan word ik dik, wat zielig ben ik! Nou zeg ik het onaardig, maar ik denk dat we allemaal wel zo’n soort stemmetje kennen. Door er zo naar te kijken, heb je al verloren, voelt het als straf of als ontzeggen. Je kunt het ook omdraaien: ik mag van mezelf vandaag een x aantal dingen kiezen die ik ontzettend lekker vind en die ik normaal niet eet, wat fijn! Voel je het enorme verschil van de lading van die boodschappen? Want als je op die dagen een aantal hele lekkere dingen eet, zonder alles te eten en veel te eten, is het dan ineens geen leuke dag meer? Dat is toch onzin? Dat is je eigen mindset.

Wat ik bij zulke dagen doe is me afvragen: is dit het waard? Dus is het eten dat ik nu overweeg echt lekker en wil ik daar van genieten, of heb ik dat al genoeg gedaan vandaag en weet ik dat als ik niet stop, dat leidt tot extra kilo’s. Is dat eten die extra kilo’s waard? Als je al genoeg hebt gehad niet toch? Of als het echt heel bijzonder is, dan doe je het wel, maar zeur er dan niet over en geniet! En compenseer dan op een later moment die dag, of de volgende dag.

Mindset

Dus uiteindelijk gaat het om bewust eten en keuzes maken en dat is een mindset die je jezelf kunt aanleren en die je helpt om op gewicht te komen en te blijven. En dat is geen wilskracht en dat is ook niet zielig, dat is een manier om lekker te kunnen eten en een gezond en fit lijf te krijgen en te houden. En dat willen we allemaal toch? En dan maakt het niets uit of het 1ste Kerstdag is, Oudjaarsavond of de eerste maandag in januari: elke dag eet je bewust en maak je keuzes.

Hoe bewust eet jij? Denk je na over wat je in je moment stopt, of gaat er veel achteloos, tussen de bedrijven door naar binnen? En kies je, of wil je alles? Hoe ga jij om met die feestdagen?

Wil je leren om bewuster naar je eten te kijken en keuzes te maken, zodat je kunt genieten van eten en een lekker lijf? Maak een afspraak met me.

Wil jij ook graag genieten van eten en tevreden zijn over je lichaam?

Download dan hier mijn e-book waarin ik je uitleg hoe je blijvend gewicht kan verliezen en tegelijkertijd kan blijven genieten van eten.

Privacyverklaring

You have Successfully Subscribed!

Wil jij ook graag een geweldige relatie met eten en je lichaam?


Zorg dan dat je regelmatig mijn tips krijgt, waarmee je direct aan de slag kan.

Meld je dus aan voor mijn 2-wekelijkse tips per email, die er voor gaan zorgen dat ook jij gaat genieten van eten en blij kan zijn met je lijf, niet door te diëten maar door een andere mindset over eten en je lichaam.

You have Successfully Subscribed!