fbpx

Deze week konden we weer even genieten van 2 heerlijke zonnige dagen, een snufje van de zomer die eraan gaat komen. Tijd om af te vallen?!?!

Is dat voor jou ook een moment om weer na te gaan denken over een dieet?
Ik hoor veel vrouwen die ik spreek, zeggen dat ze op dieet gaan na het Paasweekend, want dat er echt wat kilo’s af moeten. Herkenbaar?

Ook in de FB-groepen die beroepshalve uit interesse volg, zie ik de categorie vragen “Weet iemand nog een goed dieet om snel af te vallen zonder honger?” sterk toenemen.

Mission impossible

Los van het feit dat die vraag in zichzelf al iets tegenstrijdigs lijkt te hebben van het niveau “mission impossible”, blijkt bij nadere bestudering vaak dat de vragensteller al eerder diëten heeft gevolgd, maar dat de resultaten niet blijvend waren….. Voor mij niet heel verrassend natuurlijk: geen enkel dieet kan je blijvend volhouden, dus zullen de resultaten ook niet blijvend zijn.

Wel verrassend vind ik het dat deze vrouwen er toch van overtuigd blijven dat er ergens een dieet moet zijn dat deze illusie wel waar maakt. Dat er toch zoiets moet zijn als een wonderdieet dat ervoor gaat zorgen dat je geen honger hebt, maar toch snel afvalt en dat dat resultaat blijvend is. Of dat er pillen zijn waardoor we alles kunnen eten wat we willen, maar toch niet aankomen? Dromen we daar niet allemaal van?

Hoe dan?

Hoe dat er dan in de praktijk uitziet, weet ik alleen niet: zou het betekenen dat je na dat dieet nooit meer zin hebt in snoep, snacks en andere ongezonde dingen? Handig, want dan kom je niet opnieuw aan, maar de lol gaat er dan ook wel een beetje af…..

Of zou het betekenen dat je na dat dieet ook een hersenverandering hebt ondergaan, waardoor je voortaan alleen nog maar verstandige keuzes maakt en heel matig bent met alles wat ongezond is? Ook heel handig, maar hoe zou die hersenverandering dan hebben plaatsgevonden? Want je hebt een eetschema gevolgd, geen gedragstherapie of hersenmedicatie of iets dergelijks….

Ik ben toch niet gek?

En nou denk je misschien: goh, dat is wel een beetje flauw Saskia, want natuurlijk denken die vrouwen dat niet! En in theorie geef ik je gelijk, want als ik ze op een neutraal moment zou vragen of ze geloven dat een dergelijk dieet of zulke pillen bestaan, denk ik dat de meesten zouden zeggen: natuurlijk niet, was het maar zo!

Maar weet je wat het gekke is: op het moment dat ze wanhopig zijn en heel graag willen afvallen, willen ze ook alles geloven wat de illusie creëert dat het wel zou kunnen. Immers, dan is er hoop! Ook een flink aantal van de vrouwen die ik begeleid, allemaal slimme, verstandige vrouwen, bekent mij er toch elke keer weer in te trappen…. En misschien, terwijl je dit leest, herken jij dit ook….

De realiteit…

En ik zeg het maar zoals het is: het bestaat niet en ik verwacht ook niet dat het op korte termijn beschikbaar komt!

Rot, maar waar. En de eerste stap naar verandering, is dit echt ten volste accepteren, ook als je wanhopig bent! Dit feit echt in volle overtuiging omarmen, met de nodige tegenzin, maar zonder terughoudendheid. Want pas dan kun je beginnen aan een blijvende verandering. Want even eerlijk: jij stopt al dat eten in je mond en jij bent de enige die daar verandering in aan kan brengen.

Jij moet het echt zelf doen

En dat weet je ook wel, maar juist dat is confronterend, want dat betekent dat de verandering uit jezelf moet komen, dat jij verantwoordelijkheid moet nemen voor je eigen gedrag. En het lijkt zoveel makkelijker om het buiten jezelf te leggen: in een dieet of in wonderpillen. Die schrijven voor wat je moet doen en als jij het gewoon doet, dan werkt het. Werkt het niet, komt het omdat het dieet niet werkt, simpel toch, heeft niets met jou te maken…. En precies dat is het probleem: het dieet stopt en dus stopt het resultaat, want je hebt dus zelf niets veranderd en gaat door met wat je daarvoor deed, met dus hetzelfde resultaat….

Dus: het begint echt met accepteren dat de verandering bij jou moet beginnen, dat jij verantwoordelijk bent voor de keuzes die je maakt (op eetgebied) en de gevolgen (je lijf). Als je dat volledig kunt omarmen, heb je de belangrijkste eerste stap gezet!

Samenwerken met je lijf

En dan kun je daarna gaan kijken waarom je de keuzes maakt die je maakt en hoe je daar verandering in aan kan brengen. Zodat je kunt genieten van eten, maar ook echt blij kan zijn met je lijf. Dat je gaat samenwerken met je lijf in plaats van tegenwerken. Dat je vrijheid ervaart in je relatie met eten in plaats van strijd. En niet voor een paar dagen, weken of maanden, maar voor de rest van je leven.

Dat je nooit meer na hoeft te denken over WANNEER je weer op dieet gaat en welk DIEET deze keer wel het verschil zou kunnen maken. Zou dat niet geweldig zijn?

Denk je nu: ik geloof niet (meer 😊) in de Paashaas, misschien moet ik ook niet meer geloven in een wonderdieet of wonderpillen? Wil je nou echt een blijvende verandering? Boek dan eens die gratis sessie met me, waarin ik jou kan laten zien, hoe je morgen al kan beginnen met die blijvende verandering. Je kunt via de link hieronder rechtstreeks in mijn agenda een tijdstip plannen dat jou uitkomt.

 

Wil jij ook graag genieten van eten en tevreden zijn over je lichaam?

Download dan hier mijn e-book waarin ik je uitleg hoe je blijvend gewicht kan verliezen en tegelijkertijd kan blijven genieten van eten.

Privacyverklaring

You have Successfully Subscribed!

Wil jij ook graag een geweldige relatie met eten en je lichaam?


Zorg dan dat je regelmatig mijn tips krijgt, waarmee je direct aan de slag kan.

Meld je dus aan voor mijn 2-wekelijkse tips per email, die er voor gaan zorgen dat ook jij gaat genieten van eten en blij kan zijn met je lijf, niet door te diëten maar door een andere mindset over eten en je lichaam.

You have Successfully Subscribed!