Ook met kerst kan je genieten en een gezond lijf behouden!
Hieronder een suggestie voor een heerlijk kerstmenu voor 4 personen:
Amuse: pittige tomaten-paprika soep
Voorgerecht: bietencarpaccio met rucola, blauwe kaas, walnoten en balsamico-stroop
Hoofdgerecht: hertenbiefstuk met pompoen-caponata en rode wijnsaus
Nagerecht: kaasplankje met noten/vijgenbrood
Toe: koffie/thee met pure chocoladetruffel
Amuse:
1 pak roma-tomaten, 1 pot gegrilde paprika – uitgelekt, 1 bosje basilicum, 1 rode ui, 2 teentjes knoflook, 1 verse rode peper. Snijd alles behalve de basilicum grof en fruit dat aan in olijfolie. Pluk de basilicum van de steeltjes, snijd de steeltjes fijn en 3/4 van de blaadjes en doe die in de pan, houd de overige blaadjes apart. Vul aan met water tot de groente net niet onderstaat. Laat 20 minuten pruttelen en maal fijn met staafmixer. Breng op smaak met zout en peper. Serveer in kleine amuse/espresso-glaasje en garneer met fijngesneden basilicum.
Voorgerecht:
8 mooie redelijk grote gekookte (!) bieten – als de bieten klein zijn neem er dan meer, 200 gram blauwe kaas naar smaak (mild is gorgonzola dulce, maar je kan ook kiezen voor pittiger), een zakje rucola, doosje walnoten, balsamicosiroop – als je dat niet kan krijgen, koop dan balsamico-azijn die je met wat suiker in laat koken tot een siroop. Rooster de walnoten in een droge koekenpan, doe ze in een schone theedoek en laat even liggen. Snijd de gekookte bieten met een mandoline in mooie dunne plakjes (gebruik huishoudhandschoenen, anders zijn je handen paars!) en bekleed 4 bordjes met de plakjes. Verkruimel of snijd de blauwe kaas in kleine stukjes. Wrijf de walnoten in de theedoek, doe ze over in een zeef, zodat de velletje eraf komen. Breek de walnoten dan eventueel in kleinere stukjes. Verdeel de walnoten, kaas en rucola vlak voor het serveren over de bieten en besprenkel met de balsamico-siroop (als je zelf de siroop maakt, doe dat dan liefst een dag van te voren, dan hoef je daar niet meer over na te denken).
Hoofdgerecht:
Een mooi stuk hertenvlees – bereid dat volgens de aanwijzingen van je slager met 2 takjes rozemarijn en 4 knoflookteentjes.
Voor de caponata: 1 rode ui, 1 witte ui, 1 venkelknol, 1 kleine flespompoen, 1 pastinaak, 2 stengels bleekselderij, 4 tenen knoflook. Snijd de groenten allemaal in kleine dobbelsteentjes van ongeveer 1×1 cm en bak die op een gematigd vuur in olijfolie tot ze mooi glanzend en kleurrijk zijn en wat zacht beginnen te worden. Roer daar achtereenvolgens het volgende doorheen: 1/2 kopje kappertjes, 1/2 kopje rozijnen geweekt in rode wijnazijn, 1/4 kopje zongedroogde olijven, 1/4 kopje geroosterde pijnboompitjes, 1/2 kopje zongedroogde tomaten, 1 klein gesneden gegrilde rode en 1 gegrilde gele paprika (gewoon kant-en-klaar te koop). Mix in een kleine kom het sap van 1 sinaasappel, 1 eetlepel cacao-poeder, 1 theelepel gedroogde chilipeper-vlokken, 1 eetlepel verse thijm-blaadjes, 1,5 theelepel suiker, voeg het geheel toe aan de groenten. Je kunt de caponata de dag van tevoren klaar maken, de smaken zijn dan nog intenser.
Voor de rode wijnsaus (die kun je ook een dag van tevoren maken): 2 (wijn)glazen stevige rode wijn (bij voorkeur de wijn die je ook bij het gerecht gaat drinken), een 1/2 kopje suiker, 1/2 theelepel gemalen kruidnagel, 1/2 theelepel gemalen kaneel. Doe de wijn samen met de suiker in een kleine pan met dikke bodem en kook dat in tot de helft en het een stroperige consistentie heeft. Voeg de kruiden toe en laat afkoelen.
Bij serveren: Terwijl het vlees licht te rusten, verwarm de groenten in een ovenschaal, verwarm ook de borden voor, dan blijft alles veel lekkerder warm en verwarm de saus zachtjes in een pannetje. Doe de warme groenten caponata op een bord, leg daar 2 plakken mooi gesneden vlees op en bedruip met de saus.
Nagerecht:
Kies een aantal mooie kaasjes bij de kaaswinkel, serveer die op een klein plankje voor elk, gegarneerd met wat druiven, noten en noten/gedroogd fruit “brood”.
Toe:
Koop bij de pattissier/chocolatier mooie truffels van pure chocolade.
Wil je leren om bewuster naar je eten te kijken en keuzes te maken, zodat je kunt genieten van eten en een lekker lijf? Maak een afspraak met me.