eetgedrag staat niet op zichzelf
Afvallen als doel op zich levert nooit een duurzaam resultaat op. Duurzaam afvallen is een gevolg van beter voor jezelf gaan zorgen, op alle vlakken.
Herken je dit bij jouw hardwerkende professionals?
Hoogopgeleide, ambitieuze professionals die keihard werken en alle ballen in de lucht proberen te houden. Als leidinggevende zie je dat ze ontzettend veel doen en bergen verzetten, maar je vraagt je regelmatig af of ze niet te veel van zichzelf vragen. Om hulp vragen doen ze niet snel en “nee” zeggen al helemaal niet. Ondertussen zie je dat ze struggelen met hun gezondheid: ze klagen over slecht slapen, zijn te zwaar en voelen zich vaak uitgeput. Ook zie je dat ze tijdens hun werk veel snoepen of juist volledig vergeten om te eten en te drinken, of zelfs maar pauze te houden.
Een gezond eetpatroon, goed voor jezelf zorgen en werken hebben alles met elkaar te maken. Want juist bij intensief werk of werk waarbij veel van professionals wordt gevraagd, wordt eten een afleiding of een vorm van ontspanning, van rust. En hierdoor kan er een ongezond eetpatroon ontstaan, waar iemand veel last van heeft, wat iemands zelfvertrouwen en zelfbeeld aantast. Wat dan vaak weer een trigger is om te gaan eten, eenmaal thuis uitgeput ’s avonds op de bank. Hierover ontstaat dan weer schaamte en een negatieve spiraal is geboren.
Vaak worden er verwoede pogingen gedaan om af te vallen door middel van een dieet. Echter hierbij wordt het onderliggende gedragspatroon van onvoldoende zelfzorg niet aangepakt, waardoor dit soort pogingen vaak snel stranden en frustratie geven, wat uiteindelijk weer leidt tot nog meer gewichtstoename.
Deze groep professionals voelt zich vaak niet gehoord en begrepen door de traditionele oplossingen van diëtisten en sportscholen. Want natuurlijk weten ze zelf ook wel dat ze minder zouden moeten eten en meer zouden moeten bewegen. Probleem is alleen dat dat niet lukt.
Wat deze groep nodig heeft, is aangesproken worden op niveau, met voldoende diepgang en tempo. Niet betuttelend, maar uitdagend en inzichtgevend, zodat er zicht komt op die onderliggende patronen.
Herken je dit bij jezelf als hoogopgeleide professional?
Je hebt een goede baan, met veel verantwoordelijkheid, een gezin, een sociaal leven, een hoop ballen die je in de lucht moet houden. En dat lukt je allemaal. Alleen dat gewicht… moedeloos word je ervan. Je vindt dat je geen ruggengraat en wilskracht hebt: je wil het toch zo graag, waarom doe je het dan niet?!
’s Avonds als je weer hebt zitten snoepen, neem je je voor om vanaf morgen echt gezond te eten en niet meer te snoepen. Maar als je de volgende dag moe thuis komt en eindelijk alles hebt opgeruimd, verlang je naar wat lekkers… Je vindt eigenlijk dat je het verdiend hebt na weer een lange dag. Eenmaal op, heb je spijt en dit ritueel herhaalt zich telkens weer…
En je hebt wel eens nagedacht over hulp zoeken hierbij, maar een diëtiste met haar eetschema’s, je krijgt al jeuk als je er aan denkt. En al die New Fysic- en andere shake/supplementen-verkoopsters, je hebt het gevoel dat ze uiteindelijk allemaal hetzelfde zeggen en de kern niet raken, het blijft hangen op “gewoon gezond en niet te veel eten” en dat wist je al.
Je bent iemand die de dingen graag goed wil doen. Je werkt hard, vraagt veel van jezelf en zegt niet gauw “Nee”. Je wil voor anderen klaar staan, het ze naar de zin maken.
Aandacht voor jezelf vragen of nemen is lastiger, liever zorg je voor de ander. Dat doe je eigenlijk je hele leven al, je weet niet beter.
Je weet wel dat je eigenlijk wat beter voor jezelf zou moeten zorgen. Allereerst natuurlijk dat eten dat steeds maar niet lukt. Maar ook het sporten schiet er vaak bij in, je bent vaak te moe en zo leuk vind je het niet. Te vaak zie je jezelf op de bank Netflixen of doelloos scrollen op je telefoon, of nog even wat werkmail wegwerken, waardoor je toch weer te laat gaat slapen.
Je voelt wel dat je iets zou moeten veranderen en dat een dieet wel het laatste is waar je zin in hebt, maar je moet al zo veel, moet dit dan ook nog?
En hoe ga je dat dan weer doen met dat drukke leven? Apart koken, bakjes mee naar je werk voor de lunch, je wordt al moe als je er aan denkt….
Wist je dat een groot deel van mijn cliënten een burnout heeft gehad of er tegen aan zit?
De reden daarvoor is dat zowel achter die burnout als achter jouw eetgedrag hetzelfde gedragspatroon zit, namelijk dat je de ander belangrijker vindt dan jezelf.
Wat levert dit programma je op?
Je begrijpt hoe jouw relatie met eten in elkaar zit en wat jouw triggers zijn om te gaan (over)eten. En je snapt hoe jouw eetgedrag past in een gedragspatroon.
Je ontwikkelt een positieve relatie met jezelf en je lichaam, zodat je daadwerklijk gaat voelen dat je goed voor je lichaam wil zorgen, ook al heb je geen modellen-lichaam, waardoor je gezondere keuzes WIL maken, beter voor jezelf WIL zorgen.
Je herkent jouw dieper liggende patronen, begrijpt waar ze vandaan komen en leert om op een andere manier met jezelf om te gaan, waardoor niet alleen je eetgedrag verandert, maar je ook bijvoorbeeld op je werk merkt dat het makkelijker is om je grenzen te bewaken.
Je leert echt voor jezelf te kiezen, zodat je ook in een sociale context minder in de verleiding komt om te veel te eten of dingen te eten die je niet eens echt lekker vindt.
Je ontwikkelt een ontspannen relatie met eten, waarin je je lichaam goed wil voeden, maar waarin je ook echt kan genieten van lekkere dingen.
Dit is een geschikt programma voor jou als:
Je inmiddels wel weet dat het volgende dieet je niet structureel verder gaat helpen en geen behoefte hebt aan het volgende eetregime.
Je niet langer op zoek bent naar maat 36, maar gewoon gezond en fit wil zijn en die eeuwige strijd met eten los wil laten.
Je op zoek bent naar iemand die jouw taal spreekt, je op jouw niveau kan helpen, begrijpt wat er speelt en niet komt met een lijstje van wat je wel en niet moet eten, want dat laatste kan je zelf wel. Maar die doorpakt naar waar het nou echt over gaat.
Je bereid bent om te kijken naar dieperliggende patronen, naar waarom je doet wat je doet, niet alleen op het gebied van eten, maar ook bijvoorbeeld op je werk.
Je echt een duurzame verandering wil, die verder gaat dan alleen je relatie met eten.
Wie ben ik?
Mijn naam is Saskia de Ridder. Na een studie bedrijfskunde en een aantal jaar werken in de zakelijke dienstverlening, merkte ik dat ik meer wilde begrijpen van de drijfveren van mensen. Daarom ben ik psychologie gaan studeren en heb daar mijn vak van gemaakt.
Naast mijn werk ben ik moeder van 5 kinderen, doe aan ballet, houd ontzettend van koken, lekkere wijn, lezen en muziek.
Mijn missie is om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk vrouwen en mannen een fijne relatie krijgen met eten en hun lichaam. Dat ze echt kunnen genieten van lekker eten, maar tegelijkertijd goed voor hun lichaam zorgen en zich bevrijd voelen van die eeuwige strijd.
Ik ben er van overtuigd dat je eetgedrag iets zegt over de manier waarop je met jezelf omgaat. Als je beter met jezelf omgaat, maak je andere keuzes, niet alleen op het gebied van eten, maar ook op andere levensvlakken. Je geeft jezelf de aandacht die je verdient!
Dit is wat anderen zeggen over mij
en het programma:
“Dat die kleren weer passen was een logisch gevolg” – Ilse
“Ik kan dit!” – Paulien
“Ik heb veel meer inzicht gekregen in het waarom van mijn snaaigedrag en überhaupt patronen en gedrag in mijn leven.
Ik weet waar mijn valkuilen zitten en heb veel handvaten gekregen om hiermee om te gaan.
De grootste verandering is dat ik beter naar mezelf en mijn lichaam luister: wat heb ik nodig?
En niet meer nare gevoelens wil wegduwen met afleiding en eten. Het is heel normaal om je rot te voelen, juist daar ruimte voor geven, zorgt ervoor dat ik me op andere momenten juist beter voel en dat ik betere keuzes kan maken.
En ik heb anders naar mijn lichaam leren kijken: niet alleen maar negatief, maar juist ook positief.
Ik heb meer vertrouwen in mezelf gekregen: Ik kan dit!”
“Ik kan weer genieten” – Lina
“Ik herken mijn patronen nu” – Anna
Er zijn 2 mogelijkheden om aan de slag te gaan:
1-op-1 Coaching Traject
8 sessies van 1,5 uur waarin we echt de diepte in gaan om inzicht te krijgen in jouw thema’s en patronen. Het totale traject duurt 4-6 maanden.
Bewustwording en concrete handvatten om het anders te doen.
Opdrachten tussen de sessies om het geleerde daadwerkelijk in de praktijk te brengen.
Mailcontact tussen sessies door ter ondersteuning van het proces en bij vragen.
Online Programma
“Een geweldige relatie met eten en je lichaam”
12 weken, elke week een nieuw onderwerp met gerichte, concrete opdrachten waar je direct mee aan de slag kan.
Krijg meer inzicht in en bewustwording van jouw patronen en hoe die doorwerken in je eetgedrag.
Werk doelgericht naar een nieuwe versie van jezelf waarin je een ontspannen relatie hebt met eten en goed in je vel zit.
Sluit af met een 1-op-1 sessie om de puntjes op de i te zetten voor jezelf.
Na dit traject ga je nooit meer op dieet
Kun je weer gewoon gaan genieten en heb je vertrouwen in je eigen lijf .
Heb je een ontspannen relatie met eten en zit je lekker in je vel.
Veelgestelde vragen
Lees er meer over
Hoe kan je nou afvallen als je niet een bepaald eetpatroon krijgt voorgeschreven?
Gangbare diëten gaan uit van calorie-restrictie. Probleem daarbij is dat het gaat om een onnatuurlijke situatie die je vol moet houden. Uiteindelijk loopt dat bijna altijd mis. Geen mens houdt het vol om zich altijd in te houden. Zo ontstaat het jo-jo-en. Bij dit programma gaat het in eerste instantie helemaal niet om een ander eetpatroon, maar juist om een andere mindset tegenover je lijf en eten. Door die andere mindset, ga je anders eten en daarmee ook geleidelijk afvallen.
Hoe werkt dit programma dan?
Door een andere mindset leer je anders naar je lijf en eten kijken. In plaats van je lijf als de vijand te zien, wordt het je bondgenoot, waar je goed voor wilt zorgen. Daardoor leer je veel beter wat je nodig hebt en ga je vanzelf anders kijken naar wat je erin stopt en dus naar wat je eet.
Hoe lang duurt het voor ik ga afvallen?
Dat hangt er een beetje vanaf hoe snel je je een andere mindset eigen kunt maken, daar is ontzettend veel variatie is, omdat iedereen een andere relatie met eten heeft. De ervaring leert dat het afvallen vrij snel begint, maar wel veel geleidelijker gaat dan met een regulier dieet. Uit onderzoek blijkt echter dat mensen die geleidelijker afvallen, vaak veel beter op gewicht blijven dan mensen die via een crashdieet in korte tijd heel veel ineens afvallen. Dat is ook wel logisch, want met een crashdieet verander je niets wezenlijks aan je relatie met eten en je lijf, dus terugval is bijna onvermijdelijk. Daarbij zorgt een crashdieet ervoor dat je lijf in no-time leert om met zeer weinig voedsel toe te kunnen. Zodra je weer begint met “normaal” eten, gaat je lichaam alles wat je meer eet dan toen je op dieet was, opslaan als reserve voor de volgende periode van schaarste: de jojo-cyclus is geboren….
Hoeveel ga ik afvallen?
Dat hangt van een aantal factoren af: hoeveel wil je afvallen? Hoe ver zit je van een gezond gewicht af? Hoeveel tijd gun je jezelf? Maar vooral: wanneer ben je tevreden met je eigen lichaam?
Hoe kies ik tussen 1-op-1 coaching en het online programma?
Het online programma is vooral geschikt als graag zelf aan de slag gaat met de thema’s rondom eetgedrag. Helemaal in jouw tijd, achter je eigen computer, kun je de informatie tot je nemen en de opdrachten maken.
Wil je graag de diepte in, een spiegel voorgehouden krijgen en persoonlijke begeleiding, dan is het 1-op-1 traject meer geschikt voor jou.