Iedereen is bezig met de laatste voorbereidingen voor de feestdagen. De afgelopen jaren lijkt het steeds meer vooral in het teken te staan van eten. En op zich is dat natuurlijk hartstikke leuk: wie houdt er niet van lekker eten en zeker in goed gezelschap. Alleen behalve veel stress, want regel het allemaal maar, levert het ook een hoop extra kilo’s op, die er vervolgens in januari met behulp van een paar goede voornemens, weer worden af gelijnd of af gesport.
Maar is dat nodig? Immers, om maar eens oud cliché uitspraak te citeren: voorkomen is beter dan genezen toch? En nou zal je misschien zeggen: nou gezellig, dan aan het water en niks eten? Natuurlijk niet, maar je kunt de schade wel beperken.
Mindset
Allereerst door je mindset: gaat Kerstmis over gezelligheid of over eten? Ik denk dat de meeste mensen zullen zeggen dat het om de gezelligheid gaat: familie, vrienden, samenzijn. Door je daar op te focussen, is het makkelijker om wat rustiger aan te doen met eten: een keertje een rondje hapjes over slaan, wat meer tijd tussen de gangen, wat kleinere porties, alleen kiezen wat je echt lekker vindt. Op die manier geniet je van alles wat er is, maar ligt het accent op het samenzijn en niet op het eten.
Het eten en drinken zelf
Ook met het daadwerkelijke eten en drinken zelf is veel winst te behalen. Dat begint al bij het ontbijt. Vaak is er veel lekkers, waardoor je snel te veel eet, want je wilt graag alles proberen. Een mooie oplossing is de party-broodjes die veel supermarkten verkopen die je af kan bakken. Dat zijn kleine broodjes, in allerlei soorten, ook croissants en chocoladebroodjes. Hierdoor kun je meer verschillende broodjes eten, maar krijg je een stuk minder binnen dan wanneer je hetzelfde aantal eet, maar dan in regulier formaat. Heb je een lekkere kerststol, snijd die vooraf in plakken en snijd die plakken in stukjes. Om te voorkomen dat niet iedereen spijs heeft, haal je het rolletje spijs eruit en besmeert de plak daarmee, zodat overal spijs zit. Zo kun je een of twee kleine stukjes eten, wel de smaak, niet de hoeveelheid.
Dat kleine stukjes niet altijd de oplossing is, bewijst gourmetten wel. Supergezellig, maar doordat je veel moet wachten tot het klaar is, wordt er vaak veel brood tussendoor gegeten met allerlei lekkere sausjes, of gebakken aardappels. Omdat het tafelen relatief lang duurt op deze manier, blijf je dus lang eten. Ook zijn de hapjes vlees en vis klein, waardoor je niet door hebt dat je ongemerkt behoorlijk wat naar binnen werkt. Kies voor lekkere salades of zet een pan soep op tafel, zodat je dat kan eten, terwijl het eten in de pannetjes gaar wordt. Bepaalde zaken zoals worstjes of hamburgertjes kun je al voorgaren, waardoor ze minder lang in de pan hoeven. Kies ook voor groenten en omelet voor in het pannetje.
Tenslotte de drankjes. Overal wordt alcohol bij geschonken, waardoor je ongemerkt behoorlijk wat binnen krijgt en dat zet aan. Als je ’s middags met familie bij de open haard een spelletje doet, zet eens een bijzondere pot thee. Er zijn veel speciale theeën te koop met lekkere smaakjes, ook speciaal voor kerst. Zo drink je toch iets bijzonders, maar zonder calorieën.
Bewegen
Behalve degene die verantwoordelijk is voor het koken, zal de rest veel zitten, al dan niet aan tafel, op dit soort dagen. Op die manier gaat het dubbel hard: je eet meer dan normaal en je beweegt minder! Natuurlijk moet het weer meewerken, maar maak eens een lekkere lange wandeling met het gezelschap. Het klinkt heel oubollig, even een frisse neus halen, maar het werkt wel: je beweegt lekker en tijdens de wandeling kun je ook niet eten. Maar dan moet je natuurlijk niet heerlijk bij dat leuke tentje in het bos gaan zitten voor warme chocolademelk met slagroom 😉
Nog inspiratie nodig voor een lekker kerstdiner, kijk naar mijn vorige bericht, daarin staat een heerlijk menu met recepten.